Bendji Albena Mihaylova – 1085° «Objet sauvé»

Artboard 1
Artboard 2
Artboard 5
Artboard 6
Artboard 8
Artboard 9
Artboard 10
Artboard 11
Artboard 12
Artboard 13
Artboard 14
Artboard 15
Artboard 17
Artboard 19
Artboard 18
Artboard 23
Artboard 27
Artboard 28

Концепцията на тази изложба е провокирана от редица пърформанси и инсталации на авторката, осъществени през 1989 и 1990 г. Част от тях, представени на монитор, могат да се видят в изложбата. Пърформанс «Ходилата на Бога» е проведен в НДК, София, по време на концерт на Христо Йоцов квинтет със солистка Ялдъз Ибрахимова и гост-перкусионист от Люксембург. Стари медни съдове, окачени на въжена конструкция, са акустичен елемент в джаз-композицията, и същевременно са част от сценичната визия. Действието изразява стилизирани ритуали, свързани с Великден и страстната седмица.
В пърформанса участват Бенджи/Албена Михайлова и Димитър Грозданов, с асистентки Ралица и Милена. За първи път художници импровизират «легално» на официална сцена – зала 1 на Национален дворец на културата.

Представените в изложбата 1085° инсталации от стари медни съдове, видео и акустична среда, авторката определя като следващ етап на арт дефиницията «Objet trouvè». Медните съдове са изработени от Петър Толев, известен в миналото пловдивски майстор-бакърджия, живял и работил на мястото където днес се намира галерията за съвременно изкуство Cu29. А художникът Велизар Димчев, създател на Cu29, е негов внук. Съзнателната приемственост и избора на име на галерията вдъхновяват авторката за тази изложба.
През 80-те години Бенджи/Албена Михайлова попада на медните съдове и успява да спаси част от тях. «Objet trouvè»-находките са използвани многократно между 1985 и1995 в нейни графични творби, инсталации и пърформанси. След заминаването на авторката от България през 1995, обектите са разпиляни и изчезват. В процеса на съвместната й работа с Cu29, Бенджи/Албена Михайлова чувствително и концептуално изнася приемствеността между поколенията в съвремието, спасявайки медните съдове за втори път, наричайки ги «Objet sauvé» – спасени обекти.

Coffe&Gallery Cu29