White Exhibition – Iskra Blagoeva

Artboard 1
Artboard 6
Artboard 5
Artboard 4
Artboard 3
Artboard 12
Artboard 2
Artboard 22
Artboard 16
Artboard 7
Artboard 15
Artboard 13
Artboard 8
Artboard 20
Artboard 19
Artboard 18
Artboard 17
Artboard 14

Галерия за съвременно изкуство Cu29 – Пловдив има удоволствието да ви покани на откриването на самостоятелната изложба на Искра Благоева – „Бяла изложба”

18 юли – 18 август 2017
Откриване: вторник – 18 юли 2017 от 18:30 в присъствието на автора.

„Бяла изложба” включва няколко откровени измами, маскирани зад привидната чистота на белия цвят. Екстракт от работата на Искра Благоева, в която всъщност има много „черни“ в пряк и преноснен смисъл, произведения. Тази изложба ще компрометира идеите за невинност, щастие, хубост и любов. Всъщност става дума за внушения чрез лъжа – през мистични народни практики до методи на съвременната медицина. Става дума и за откровеното черногледство – „Никога не се доверявай на щастливи художници“. Искра Благоева не се преструва, нито като жена, нито като художничка – не симулира съгласие нито с морални, нито с художествени общоприети категории. Вместо да следва поведението на традиционния феминизъм, използва пълния капацитет на своята женственост, както и привилегията на художниците да не се съобразяват с нищо.

Даниела Радева

Искра Благоева е завършила Университета за приложни изкуства във Виена. Живее и работи в София. В голяма част от своите работи – живопис, обекти, фотографии, инсталации, тя изследва променящия се образ на жената. Художничката изследва неговите параметри през митологията и фолклора, до езика на лайф стайл фотографията и рекламата.
През 2012 е стипендиантка във Вила Валдберта в Мюнхен. През 2013 участва във Второто издание на Фестивал Sofia Contemporary. Носителка е на награда за живопис в Националния конкурс за млади художници, скулптори и критици на фондация „Св. св. Кирил и Методий“, награда в Конкурса за млади автори на Европейския център за култура и дебат „ГРАД” (Белград), номинирана е за наградата “БАЗА”.

Coffe&Gallery Cu29