DIGIPHYSICS: ИЗЛОЖБА НА ВЕРОНИКА ТАБАКОВА И ЯНА МЕЛАМЕД

DSCF4970
DSCF4974
DSCF4981
DSCF4992
DSCF4998
DSCF5003
DSCF5015
DSCF5029
DSCF5039
DSCF5040
IMG_2683
Фондация “ДА Лаб” в партньорство с Coffee&Gallery Cu29 – Пловдив, и с подкрепата на Министерство на културата отправя покана за изложбата на Вероника Табакова и Яна Меламед “DigiPhysics” с участието на гост-танцьора Елица Попова.
“DigiPhysics” е интерактивна аудио-визуална инсталация, която изследва взаимоотношението между човека и дигиталния свят. Проектът въвлича зрителя като активен участник и го провокира да преосмисли връзката между физическото и цифровото. В днешната технологична епоха човекът и дигиталният свят са непрекъснато свързани и зависими едни от друг. Същевременно, тяхната комуникация може да бъде както полезна, така и пагубна. Правилното приспособяване към виртуалното пространство е от съществено значение за качеството на живот, особено в периоди на физическа изолация, какъвто е пандемията Covid-19. Изборът как човек използва дигиталните технологии в ежедневието си определя бъдещото развитие между физическия и дигиталния свят. Инсталацията създава пространство, в което всеки посетител може да се движи свободно и да създава динамична аудио-визуална среда. Той може да открие различни зависимости между движение, образ и звук, основани на абстрактни композиционни принципи. Така, интензитетът и степента на интеракция между посетителя и инсталацията се превръщат в аудио-визуален израз на взаимоотношението между човек и дигиталния свят.
Вероника Табакова завършва Звукорежисура, звуков и медиен дизайн в НМА “Панчо Владигеров” (2016) и Музикални технологии, специалност Пиано в Кралската Консерватория в Бирмингам (2018). Професионалната й биография включва работа като Звукорежисьор в БНР, Кралската обсерватория в Бирмингам и Драматичен театър Пловдив, а от 2020 г. е звукорежисьор в Софийската опера и балет. Като част от проекта Combino Project е участвала във фестивалите “Беглика” и “Събуди се”, а през 2019 г. и интерактивната звукова инсталация SOULT – във фестивалите “Вода”, “НОЩ на музеите и галериите” в Пловдив и DA Fest, София. През 2018 поставя като режисьор, продуцент и звуков дизайнер интерактивното звуково представление “Forest Labyrinth”. Вероника е носител на множество награди от национални и международни конкурси по пиано, както и награди за звукозапис, едитинг и миксиране.
Яна Меламед е с бакалавърска степен по “Сценография” от НХА, София (2015) и магистърска степен по “Проектиране на авторски визуален спектакъл” от Toneel Academy, Мастрихт, Нидерландия (2015). Тя е автор на сценографията и костюмите на постановки като авторската “Преди началото, имало ли е край?”, Сфумато, 2013г и “Хамелеонът на пастира”, НАТФИЗ, 2014, както и Художествен директор на фестивал “Беглика” 2009-2014 и автор на инсталации за частни клиенти.
Coffe&Gallery Cu29