Ретроспективна изложба посветена Петър Толев

DSCF8926
DSCF8928
DSCF8929
DSCF8930
DSCF8932
DSCF8934
DSCF8939
DSCF8940
DSCF8942
DSCF8945
DSCF8946
DSCF8952
DSCF8953
DSCF8954
DSCF8977

Галерия за съвременно изкуство Cu29 има удоволствието да Ви покани на откриването на изложба посветена на 110 години от рождението на големия български майстор-бакърджия Петър Толев. На откриването на изложбата, по време на Нощ на Музеите и Галериите 2016, ще бъдат представени медни съдове – менци, свещници, мангали и др., както и снимки, дипломи и документи, разказващи за живота на майстора.

Петър Толев е роден през 1906г. в град Панагюрище в многолюдно семейство с петима братя и една сестра. Петър Толев е един от най-известните майстори бакърджии в България с неповторим и разпознаваем почерк и специално отношение към медта. Деситилетия наред той създава огромен брой медни изделия с различно предназначение, от предмети и изделия свързани с бита на българина, до произведения на изкуството.

Член на задругата на майсторите, дълги години изработва предмети за износ както и такива, предназначени за подарък на дипломатически лица. Заминал на 14 години от родният си град, за да чиракува и да учи занаята на медникарството, Петър Толев е собственик на няколко занаятчийски дюкяна в Капана през годините, на територията на един, от които днес се намира Coffee&Gallery Cu29. Неуморен работохолик бай Петър, както го наричат повечето хора, не спира през целия си живот да учи нови техники и приоми за осъвършенстване на занаята. Последният майстор бакържия на Капана, с който си е отишла една цяла славна епоха на самобитни занаятчии. С откриването на тази, в голяма степен лична и емоционална изложба, се стремим да предизвикаме един по-задълбочен анализ и преосмисляне на творчеството на талантливите майстори занаятчии от миналият век, и в часност да запознаем широката публика с творчестовто на Бай Петър. За него казват, че душата и живота му били в дюкяна, при неговият свят сред магията на бакъра.

“Намираше общ език с всеки, можеше с часове да разказва притчи и поучителни истории за паши и султани. Беше мъдър и природно интелигентен човек, майстор занаятчия със златни ръце, скромен, добър и доверчив”

С тази изложба искаме да ви потопим в духа на чистото и неповторимо след възрожденско народно творчество, за да почувствате магията на едно безвъзвратно отминало съвършенство.

Заповядайте на 24 септември от 19:00 часа в Coffee&Gallery Cu29, за да разгледаме заедно изложбата, която маркира една епоха и задава контекста, с който спокойно днес можем да наричаме Капана-квартал на творческите индустрии.

Coffe&Gallery Cu29